Инстаграм кога да објавувате? Најдобро време за објавување во 2022 година

Instagram моментално е една од апликациите за социјално вмрежување за која повеќето од вас се заинтересирани и ја користат. Многумина од вас ќе бидат заинтересирани и за прашања поврзани со употребата на оваа апликација. Во него има многу прашања за најдоброто време за објавување на Инстаграм. 

Прво, да видиме како се промени системот за рангирање на Инстаграм во 2022 година. Потоа развиваме стратегија за одредување на најдобрите времиња за објавување на Инстаграм и оптимизирање на прикачувањето на вашите објави за максимални прегледи и ангажирање.

Кое е најдобро време за објавување на Инстаграм?

Ако сте го барале оптималното време или датум за објавување на Инстаграм, може да најдете некои збунувачки резултати. Дури и првата страница од резултатите од пребарувањето на Google се судираат една со друга (по локално време).

Најдобрите времиња на објавување на Инстаграм според 3 големи медиумски компании

 • Sprout Social: вторник
 • СодржинаКал: среда
 • Инфлуенсер маркетинг центар: четврток

Се чини дека има несогласување за најдоброто време за објавување на Инстаграм. Еве некои од врвните резултати што ги добиваме од 3-те големи медиумски компании за секој ден од неделата:

Најдобро време за објавување на Инстаграм на  недела:

 • HubSpot: 8:00 часот - 14:00 часот.
 • MySocialMotto: 10:16 - XNUMX:XNUMX часот.
 • Инфлуенсер маркетинг центар: 15:00 - 21:00 часот.

Најдобро време да се биде Понеделник да објавите на Инстаграм:

 • HubSpot: 11:14 - XNUMX:XNUMX часот.
 • MySocialMotto: 6:00, 12:00, 22:00 часот
 • Инфлуенсер маркетинг центар: 11:00, 21:00, 22:00 часот

Најдобро време за објавување  Вторник :

 • HubSpot: 10:00 - 15:00 часот, 19:00 часот
 • MySocialMotto: 6:18 - XNUMX:XNUMX часот.
 • Инфлуенсер маркетинг центар: 17:00, 20:00, 21:00 часот

Најдобро време за објавување  Среда :

 • HubSpot: 7:00 часот - 16:00 часот.
 • MySocialMotto: 8:00 часот, 23:00 часот
 • Инфлуенсер маркетинг центар: 17:00, 21:00, 22:00 часот

Најдобро време да се биде Четврток да објавите на Инстаграм:

 • HubSpot: 10:00 - 14:00 часот, 18:00 - 19:00 часот.
 • MySocialMotto: 07:00, 12:00, 07:00 часот
 • Инфлуенсер маркетинг центар: 16:00, 19:00, 22:00 часот

Најдобро време да се биде Петок да објавите на Инстаграм:

 • HubSpot: 9:00 часот - 14:00 часот.
 • MySocialMotto: 9:00, 16:00, 19:00 часот
 • Инфлуенсер маркетинг центар: 18:00 часот, 22:00 часот.

Најдобро време да се биде Сабота да објавите на Инстаграм:

 • Центар: 9:00 - 11:00 часот.
 • MySocialMotto: 11:00, 19:00 - 20:00 часот
 • Инфлуенсер маркетинг центар: 15:00, 18:00, 22:00 часот

Вистинското време е различно за секого

Повеќето од најдобрите времиња за објавување се одредуваат според врвните стапки на активност или ангажираност ширум светот. Сепак, времето на отворање може да варира во голема мера во зависност од временската зона, возрасната група или индустријата на различна публика, а исто така може да варира во зависност од тоа што објавувате. Иако тајмингот на вашите објави на Инстаграм е сè уште важен, да знаете како правилно да го распоредите времето бара од вас да бидете повнимателни кон вашата публика и вашата содржина.

Инстаграм кога да објавувате
Ова води до многу различни резултати за секоја поединечна објава, сметка и довод на корисник во најдобро време за објавување на Инстаграм. Не е ни чудо што најдобрите денови и времиња за објавување на Инстаграм варираат во голема мера во зависност од изворот.

Алгоритмот на Инстаграм постојано се менува

И покрај тоа што вклучува детали како локација и индустрија, повеќето совети на интернет препорачуваат објавување за време на шпицот на активноста на вашата публика. Ова е неуспешна стратегија бидејќи системот за оценување на Инстаграм фаворизира брзо ангажирање. Но, алгоритмот на Инстаграм за 2022 година не е толку едноставен и оваа стратегија навистина може да ја намали стапката на вашата ангажираност. 

Неодамнешните резултати од Later покажуваат дека најдобро време за прикачување е порано, понекогаш дури во 5 часот по локално време. Не е точно јасно зошто, но веројатно е дека содржината со подобар ангажман лесно може да ги надмине новите содржини во снабдувањето со податоци бидејќи алгоритмот продолжува да му дава приоритет на квалитетот на ангажманот. 

Како да го пронајдете златниот час за објавување објави на Инстаграм за највисока стапка на ангажман: 4 едноставни чекори

Инстаграм кога да објавувате
Ако сакате да ги најдете најдобрите времиња за објавување на Инстаграм, треба да користите стратегија што одговара на тоа како Инстаграм ги рангира вашите објави. Можете да го направите ова со фокусирање на некои од основните фактори што Инстаграм ги користи за рангирање на содржината додека креирате целосен план за објавување. Еве 4 едноставни чекори кои ќе ви помогнат да го најдете најдоброто време за објавување на Инстаграм денес, утре и пошироко:

1. Најдете ја вашата публика

Познавањето на вашата публика може да ви даде повеќе увид во времето за објавување на Инстаграм отколку глобалните податоци. Ако имате деловна сметка, користете ги увидите на Инстаграм за да ја измерите вашата публика и ангажман. Погледнете ги вашите конкуренти или сметките на други брендови во вашата индустрија и ако тие објавуваат за да ги пополнат празнините, може да недостасуваат вашите сопствени податоци за перформансите.

Ако користите лична сметка, видете ги деталите за вашите следбеници и нивните сметки. Во многу случаи, нивните јавни информации се повеќе од доволни за да обезбедат клучни сознанија за вашата целна демографска слика, како што се општата локација, возраста и интересите. На пример, ако вашата публика е млада, можете да очекувате дека вашите објави ќе добијат поголем ангажман пред и по редовните часови на училиште или за време на паузите за ручек.

2. Објавувајте рано и често

Како што споменавме претходно, најновото истражување покажа дека Инстаграм повеќе не фаворизира брз ангажман, како што правеше порано при рангирањето на објавите. Наместо тоа, алгоритмот нека го следи ангажманот за квалитет со објавување 2 до 3 пати на ден во текот на неделата.

Приоритет на една од вашите објави за раните утрински часови. На пример, ако откриете дека луѓето се најактивни помеѓу 9 и 11 часот, најдобро време за објавување на Инстаграм е 6 часот наутро. Со тоа што ќе останете еден чекор понапред од повеќето ваши конкуренти, вашата содржина е поверојатно да добие висококвалитетен ангажман од раните птици. Ова ќе ја премести вашата објава во активноста во вистинско време за повеќето луѓе да ја прелистат.

3. Експериментирајте со следење на пост и распоред

Откако ќе имате солидна идеја за тоа до кого сакате да стигнете и општа идеја за најдобрите времиња за да ги постигнете, експериментирајте со различни времиња на објавување. По неколку месеци редовно објавување, треба да можете да ги откриете клучните обрасци што предизвикуваат некои од вашите објави да работат подобро од другите. Оттука, можете да започнете да креирате редовен распоред за објавување содржина за да добиете поголем ангажман и нови следбеници.

4. Користење на Expert Insight

Ако сето ова звучи премногу време за вашиот распоред, има многу опции за наоѓање на најдоброто време за издавање. Ако барате лесен метод направете го сам, паметните планери или апликациите од трети страни можат да ви помогнат да креирате и да го следите распоредот за објавување.

Ако сè уште се борите да ги ископате вашите сознанија или ви треба дополнително водство, информиран агент на Инстаграм може да ви помогне. Ваша задача е постојано да ги ажурирате алгоритмите на Инстаграм, вашата публика и трендовите кои можат да помогнат да се зголеми вашиот ангажман на Инстаграм. Спротивно на популарното верување, дури и малите брендови или амбициозните инфлуенсери можат да соработуваат со агенциите за да развијат маркетинг стратегија која работи во рамките на нивниот буџет и го поттикнува растот. Допаѓања, прегледи и следбеници.

>>> Дознајте повеќе за зголемување на фотографиите со аватарот на Instagram на instazoom-Веб-страница