Детални упатства за тоа како да креирате продажна сметка на Instagram

Продажна сметка на Инстаграм, позната и како деловна сметка на Инстаграм - Инстаграм бизнис. Ова е еден од трите специјализирани типови сметки што Instagram ги постави за да ги таргетира сопствените привилегии и различните намени на корисниците. Значи, за оние од вас кои сакаат да прават бизнис, каков тип на сметка треба да користите и како да ја поставите? Ајде да дознаеме со SHOPLINE во написот подолу!

1. Продажна сметка на Инстаграм – Што е бизнис на Инстаграм? 

Деловната сметка, позната и како Инстаграм Бизнис, е еден од трите специјализирани типови на сметки на Инстаграм за бизниси кои сакаат да развијат и градат бренд на социјалната мрежа Инстаграм. Останатите 2 специјализирани типа на сметки на Инстаграм се соодветно лични сметки на Инстаграм и сметки за создавачи на Инстаграм, но во оваа статија главно ќе ги покриеме деловните сметки и придобивките и како да ја поставите оваа сметка.

Вистина на името на деловната сметка – Инстаграм Бизнисот е наменет за бизниси, бизниси и организации кои работат со бизнис модел и сакаат да го користат Instagram како алатка за комуникација и развој на бизнисот. За оние кои штотуку почнуваат да продаваат на Инстаграм или за компании и брендови кои треба да ги прошират своите продажни канали, деловната сметка на Инстаграм е првиот и најдобар избор. Поради привилегиите што ги обезбедува Instagram за овој тип на сметки, маркетингот и бизнисот на продавачите на платформата Instagram станува многу полесен и поудобен, од прикажување реклами до продажба на производи и анализа на податоци.

проток на Инстаграм

2. Зошто продажна сметка на Инстаграм - Создадете Инстаграм бизнис? 

Според глобалните статистики, Инстаграм моментално има повеќе од 1 милијарда корисници месечно, до 83% од луѓето го користат Инстаграм за да пребаруваат производи што сакаат да ги купат и повеќе од 130 милиони кликнувања за да ги прегледаат објавите за купување.

Само во Виетнам, Инстаграм е меѓу првите 12 најпосетувани социјални мрежи со речиси 4 милиони месечни активни сметки, повеќе од 61% од клиентите испраќаат порака преку Директна порака на Инстаграм за да купат стоки секој ден. Во исто време, поголемиот дел од клиентите кои користат Инстаграм се помлади од 35 години, што е релативно млада група на клиенти со високи естетски стандарди и подготвеност за плаќање. Генерално, Инстаграм сè уште е „плодна“ и потенцијална платформа за големи, средни и мали бизниси.

На платформата Инстаграм сликите се многу фокусирани и привлекуваат очи, па ова е и исклучително возбудливо „место“ за пазарење бидејќи ги поттикнало очите и потребите на клиентите, тие имаат можност да го искусат производот на најинтуитивен начин и автентичен начин. Во исто време, употребата на хаштагови на Instagram е исклучително ефикасна кога клиентите можат „случајно“ да наидат на нови производи користејќи го хаштагот на продавницата, а тоа помага значително да се намалат трошоците за рекламирање. Дополнително, според Socialbakers, Instagram има 70% повеќе директни купувања од другите платформи, со повеќе од една третина од корисниците на Instagram кои купуваат директно на платформата.

Развиен врз основа на социјална мрежа специјализирана за слики, Инстаграм ќе биде најдобриот канал за модата, козметиката, ... и естетскиот сектор. Бизнисите кои сакаат да ги развијат своите брендови, да ја зголемат продажбата и да ја прошират својата база на клиенти мора веднаш да имаат сметка на Instagram за бизнис.

3. Кои се предностите на профилот за продажба на Инстаграм? 

Со бизнис сметка на Instagram, компаниите и брендовите добиваат повеќе деловни придобивки наместо да нудат повеќе персонализирани искуства како лични сметки. Еве ги 6-те најголеми придобивки што може да им ги донесе на клиентите една Бизнис сметка на Инстаграм:

  • Можете да закажувате објави и да ги ажурирате деталите и перформансите на вашите објави и промоции.
  • Информациите за следбениците и како тие комуницираат со објавите и приказните се внимателно складирани и анализирани.
  • Објавувајте детални информации за компанијата како телефонски број, работно време, локација и линк до веб-страница, Facebook.
  • Секоја рекламна кампања на Инстаграм се извезува со детални и конкретни извештаи.
  • Можете да ја промовирате секоја објава што ја споделувате и да додадете копче „Дознај повеќе“ CTA (повик за акција) за да допрете повеќе потенцијални клиенти.
  • Автоматски брз одговор, означување, ознаки, хаштагови...инсталиран за да стигне до целните клиенти.

Сепак, еден недостаток на Instagram е тоа што ако сакате да креирате и користите деловна сметка на Instagram Business, треба да ја поврзете вашата сметка со одредена страница за обожаватели на Facebook, така што платформата може да ве идентификува кога рекламирате или објавувате продажба на производ. Дури и ако не сакате да креирате медиумски фан-страници на Facebook, сепак треба да креирате фан-страница за вашата продавница да се поврзе со вашата сметка на Instagram Business.

4. Како да се префрлите од лична сметка на Инстаграм на продажна сметка на Инстаграм (Инстаграм бизнис)? 

Чекор 1: Најдете и изберете „Префрли на работна сметка“ или „Префрли на професионална сметка“ во поставките

На страницата на вашата лична сметка на Инстаграм, кликнете на копчето Поставки, потоа пронајдете и изберете ја ставката „Префрли на работна сметка“ или „Префрли на професионална сметка“.

Чекор 2: Изберете „Деловна сметка“.

Сега можете да изберете помеѓу „Креатор на содржина“ и „Бизнис“ на Инстаграм и потоа кликнете на „Бизнис“.

Чекор 3: Изберете ја категоријата на производи за продажба

Ова е и последниот чекор. Во овој чекор, се што треба да направите е да ја изберете категоријата на производи во која работи вашата продавница и сте готови!

Завршено е! Сте следеле 3 многу едноставни чекори за да ја префрлите вашата лична сметка на Инстаграм на вашата деловна сметка на Инстаграм. Ајде да започнеме со продажба на Инстаграм сега!

5. Детални упатства за тоа како да креирате и поставите продажна сметка на Instagram

Чекор 1: Преземете и инсталирајте го софтверот Instagram на вашиот лаптоп/телефон.

Преземете ја апликацијата Instagram за iOS на App Store, за Android на Google Play или преземете ја Instagram на вашиот лаптоп од Microsoft Store.

Чекор 2: Регистрирајте се за сметка на Инстаграм.

На првата страница на Инстаграм, кликнете Најави се. Можете или да се најавите на Instagram со вашата адреса за е-пошта или да се најавите со Facebook.

Чекор 3: Пополнете ги деловните информации.

Во апликацијата на вашата лична страница, кликнете на 3-те хоризонтални линии во горниот десен агол на екранот и изберете ја ставката за поставување, а потоа изберете „Префрли на работна сметка“ или „Префрли на работна сметка“. Потоа поврзете ја вашата сметка на Инстаграм со фан страницата што ја управувате на Фејсбук.

Кога ќе се префрлите на деловна сметка, можете да додадете конкретни информации, како што се работни часови, деловна адреса или телефонски број. Едно нешто што треба да го имате на ум е дека секоја Бизнис сметка на Инстаграм може да се поврзе само со една фан-страница на Фејсбук.

Чекор 4: Започнете со објавување!

Само треба да ги поставите информациите за вашата сметка и тоа е тоа, сега можете да ја објавите вашата прва објава директно на вашиот бизнис на Инстаграм. Можете исто така да ја започнете вашата рекламна кампања на Instagram веднаш откако ќе ја поврзете вашата сметка со Facebook.

Проверете повеќе веб-локации за да ви помогнат да гледате слики на профилот и да преземате фотографии на Инстаграм во HD квалитет: https://instazoom.mobi/tr

6. Како да додадете сметка на Instagram на Facebook Business Manager

Како што знаете, секоја деловна сметка на Инстаграм бизнис мора да биде поврзана со фан-страница на Фејсбук за да објавува, прикажува реклами и продава производи. И за да ја поврзете вашата сметка на Инстаграм со вашиот бизнис менаџер на Фејсбук, треба да ги следите овие 5 чекори:

Чекор 1: Пријавете се на вашата сметка на Фејсбук што ја има фан страницата што сакате да ја поврзете на Инстаграм.

Чекор 2: Поврзете ја фан-страницата со Instagram. 

На административната страница на Fanpage на Facebook кликнете на Settings (Settings) -> Instagram -> Connect Account (Connect Account) изберете.

Чекор 3: Изберете Поставки за пораки на Инстаграм.

Откако ќе се поврзете на Instagram, се појавува полето за дијалог „Избери поставки за пораки на Instagram“, кликнете „Дозволи пристап до пораките на Instagram во сандачето“ и кликнете „Следно“.

Чекор 4: Најавете се на вашата деловна сметка на Instagram Business

Сега системот ќе побара од вас да се најавите на деловната сметка на Instagram што веќе ја имате. Сè што треба да направите е да ги внесете вашето корисничко име и лозинка и потоа да ја потврдите вашата сметка на Инстаграм.

Чекор 5: Инсталирањето е успешно 

По успешното најавување, системот ќе покаже „Сметката на Инстаграм е поврзана“. Тоа е сè, ја додадовте вашата сметка на Инстаграм во Facebook Business Manager! 

Погоре е целото споделување, детални упатства за тоа како да креирате деловна сметка – Инстаграм Бизнис на Инстаграм, се надевам дека ќе ви помогне. Ви посакувам просперитетен бизнис.