Како да заработите пари на Инстаграм: 5 докажани начини за 2022 година

Ако сакате да заработите пари на Инстаграм, не се задржувајте само на објавување фотографии и видеа. Споделете ја вашата публика со нив.

Дури и оние со мал број следбеници ги привлекуваат посветените заедници на социјалните мрежи. Потенцијално можете да заработите ако вашите следбеници одговараат на профилот на клиентите што го бара бизнисот. Ја отфрлате идејата да станете инфлуенсер? Размислете за продажба на сопствени предмети ако не сте заинтересирани да одите по тој пат.

Постојат неколку начини да заработите пари на Инстаграм: Дозволете

  • Се спонзорирате и добивате бесплатни работи.
  • Промовирајте го вашиот бизнис.
  • Искористете ги предностите на предметите што ги имате.
  • Заработете значки со завршување на задачите.
  • Заработете пари од вашите видеа со прикажување реклами.

Ајде да погледнеме како да добивате плата на Инстаграм и неколку водичи за успех. Еве што да очекувате кога станува збор за компензација на Инстаграм, плус неколку совети.

Кои се стапките на инфлуенсерите на Инстаграм?

Од април 2021 година, според Search Engine Journal, првите пет инфлуенсери на Инстаграм имаат повеќе од 200 милиони следбеници, вклучувајќи ги Кристијано Роналдо, Аријана Гранде, Двејн Џонсон, Кајли Џенер и Селена Гомез. Иако парите што овие суперѕвезди на Инстаграм можат да ги заработат се огромни, парите што можат да ги заработат и другите кои не се познати личности се исто така значајни.

Според компанијата за маркетинг на пребарувачите, инфлуенсерите со милион следбеници можат да заработат околу 670 долари по објава. Редовниот создавач на содржини на Инстаграм со 100.000 следбеници може да заработи околу 200 долари секој пат, додека оној со 10.000 следбеници може да заработи околу 88 долари секој пат.

Како резултат на тоа, равенката е: повеќе следбеници + повеќе објави = повеќе пари.

Како да заработите пари на Инстаграм: 5 докажани начини за 2022 година

Колку следбеници на Инстаграм се потребни за да заработите пари?

Со само неколку илјади следбеници, можете да профитирате на Инстаграм. Според Нил Пател, признат експерт за дигитален маркетинг, тајната на успехот е ангажираноста: лајкови, споделувања и коментари од вашите следбеници.

„Дури и ако имате 1.000 активни следбеници“, тврди тој на својата веб-страница, „потенцијалот да заработите пари е реален“.

„Брендовите се подготвени да инвестираат во вас поради профитабилната активност што ја правите преку вашата сметка“, вели Пател. Со страсно следбеници, без разлика колку е скромно, „марките се подготвени да инвестираат во вас затоа што преземате профитабилни активности на социјалните мрежи“.

5 начини да заработите пари на Инстаграм

1. Спонзорирајте се и добијте бесплатни работи.

Спонзорираните објави или стории се најчестиот начин на кој корисниците на Инстаграм ја монетизираат својата сметка. На пример, ако вашиот извор се фокусира на фотографии од вашето куче на авантури, некоја компанија за опрема на отворено може да биде заинтересирана да ви плати за да го вклучите нивниот производ на фотографијата.

– Како да се спонзорирате на Инстаграм

Па, како да барате спонзор? Во одредени околности, потенцијалните партнери ќе ве контактираат. Меѓутоа, ако не сакате да чекате некој да дојде кај вас, погледнете во компании кои можат да ви помогнат да откриете и да работите со бизнисите.

– Пребарајте услуга

Бидејќи секој бизнис има различни потреби, потребно е уникатно решение. Постојат агенции кои ќе работат директно со вас, како што се: Б. Мобилната медиумска лабораторија и пазарите каде што партнерите ве поврзуваат едни со други, како на пр. Б. Влијание. Други услуги може да ви помогнат да управувате со сите ваши партнерски обврски, како што се: B.Aspire.

- Бидете автентични

Кога барате партнери или размислувате за конкурентни понуди, обидете се да најдете работи за кои вие и оние на кои влијаете ќе ви бидат корисни. Следбениците на вашето домашно милениче имаат поголема веројатност да му веруваат на вашата рецензија за кучешки патеки отколку гурманската храна за мачки. Не трошете време на производи што ги презирате. Нема потреба да предлагате предмети што вашето куче веднаш ќе го искине или одгриза секое парче облека што сте платиле да ги има.

Изберете што е можно поконкретна категорија. Фановите на вашето куче на отворено можеби бараат информации за многу теми, но ќе сметаат на вас за да знаете кои заштитни чизми се најдобри за зимата.

Забележете дека истата вистинитост се однесува на спонзорираните објави на Инстаграм и приказни во рекламирањето како и за секој друг вид маркетинг. Не заборавајте да вклучите обелоденување на дното на секоја спонзорирана објава и приказна. Ова може да го постигнете со креирање брендирана содржина во поставките на вашата сметка, означување на вашиот деловен партнер и потоа испраќање во Stories.

2. Промовирајте го вашиот бизнис.

Исто така, постојат различни методи за заработка од Инстаграм. Можете да користите деловна сметка за да го развиете вашиот бизнис. На пример, добро дизајнирана сметка на Инстаграм може да обезбеди маркетинг поттик за продавница на Etsy која продава занаети или блог за храна што генерира приходи од реклами. (Ова е исто така популарен начин да заработите пари на TikTok.)

Можете да ги промовирате вашите производи на Instagram со вклучување на врска до Etsy или вашата веб-страница на вашиот профил и со истакнување на одредена ставка во делот за био за да привлечете повеќе луѓе кон неа. Можете да означите ставки за веднаш да ги промовирате вашите работи ако имате сметка за купување на Instagram овластена за функциите за купување на Instagram.

 

- Подгответе се за успех

Погрижете се вашите фотографии да бидат добро осветлени и да се пребаруваат. Направете ги производите што ги продавате или промовирате видливи со фотографирање во добри услови на осветлување. Направете свој хаштаг и видете што користат другите. Охрабрете ги вашите клиенти да се фотографираат со вашите производи и да ги вклучат во натписот.

Можете исто така да ја користите функцијата Insights на Instagram за да дознаете повеќе за вашата целна група. Меѓу другото, можете да испитате колку луѓе ја гледаат вашата објава, како и статистика за возраста и полот.

Ресурсите на апликацијата исто така ви помагаат да најдете и да се поврзете со нови потрошувачи. Платете за да ги промовирате вашите предмети за да ги видат повеќе луѓе. Можете исто така да додадете линк до адресата на е-пошта или телефонски број на вашиот профил за да можат заинтересираните веднаш да ве контактираат.

3. Искористете ги предностите на предметите што ги имате.

Можеби немате бизнис за промовирање, но често ја продавате вашата стара облека и додатоци на Poshmark. Инстаграм може да ви помогне да откриете нови потрошувачи.

Вклучете што е можно повеќе информации во натписот, на пр. Б. Покажете ја и фотографирајте ја вашата облека и други предмети на атрактивен начин. Добра идеја е да се забележат работи како бренд, големина, состојба и возраст за секоја ставка. Ако се надевате дека ќе продадете нешто конкретно, ставете хаштаг во вашата био на Инстаграм. Во спротивно, само поврзете се до вашиот Poshmark или друг профил на продавач. За да ги промовираат своите производи на Инстаграм, многу продавачи го користат хаштагот #shopmycloset.

4. Заработете беџови со завршување на задачите.

Кога ја користите функцијата Live на Instagram за објавување видеа во реално време, можете директно да имате корист од вашата публика. Гледачите можат да купат значки, кои во суштина се совети, за да ја покажат својата благодарност кога ги покажувате вашите вештини, производи итн. Значките се $0,99, $1,99 или $4,99 по купување. Луѓето кои ги купиле покажуваат симболи на срцето покрај нивните коментари.

За да ги објавите претстојните видео сесии во живо, објавувајте или пишувајте приказни за да ги објавите однапред. Потоа, додека емитувате, користете ја функцијата Q&A или повикајте ги вашите поддржувачи за да го зголемите ангажманот и можеби да заработите значки.

5. Заработете пари од вашите видеа со прикажување реклами.

Дозволете им на компаниите да поставуваат реклами за време на вашите филмови. За да го поставите, одете на вашата сметка на Создателот и овозможете ја опцијата за приходи од видео реклами во тек. После тоа, едноставно продуцирајте содржина како и обично.

Колку повеќе прегледи има вашето видео во доводот, толку повеќе пари заработувате. Според Instagram за бизнис, добивате 55% од приходите генерирани по преглед. Плаќањата се вршат месечно.

Нема да добивате плата ако вашите филмови не ги исполнуваат критериумите како другите платформи за социјални медиуми. Видеата мора да бидат долги најмалку 2 минути за да заработите пари на Инстаграм, според политиката на Инстаграм.