Што е Фејсбук

Што е Фејсбук Што да правам?

Фејсбук е една од водечките социјални мрежи во светот денес, место за поврзување на луѓето од целиот свет. Слично на Интернет, Facebook создава рамен свет - во кој веќе нема географска оддалеченост што им овозможува на сите корисници да објавуваат и споделуваат статуси, лични информации и да комуницираат со други.

Што е Фејсбук Која е функцијата? Упатство за употреба за почетници

Во моментов, Фејсбук нуди неколку клучни карактеристики како што следува:

- Разговарајте и комуницирајте со пријателите во секое време, секаде додека имате уред поврзан на интернет.

- Ажурирајте, споделувајте фотографии, видеа, информации, историја (приказна).

- Најдете пријатели по адреса на е-пошта, телефонски број, корисничко име или дури и заеднички пријатели.

- Користете го како место за продавање онлајн на пр. Б.: Направете фан страница за продажба, продавајте на лична страница.

- Различни игри за корисниците да носат забава и искуство.

- Способност за означување (означување) на слики, интелигентно препознавање на лица.

- Ви овозможува да креирате анкети / анкети директно на вашиот личен ѕид.

Што е Фејсбук Која е функцијата? Упатство за употреба за почетници

2. Потеклото и развојот на Фејсбук

извор

Фејсбук е основан од Марк Закерберг - студент по компјутерски науки на Универзитетот Харвард. Во 2003 година, за време на неговата втора година, Марк Цукерберг го напиша Facemash (претходникот на Facebook) - оваа веб-страница ги замоли корисниците да користат две слики една до друга за да гласаат кој е „најжешкиот“ (најжешкиот).

За да може да ги повика информациите за сликите што се користат за споредба, Марк Цукерберг упаднал во мрежата на училиштето за да ги добие сликите на учениците. Резултатите се изненадувачки, за само 4 часа работа, Facemash привлече повеќе од 450 посети и 22.000 прегледи на слики.

Сепак, ова дело на Закерберг беше откриено од администраторот на мрежата на Харвард и се разбира, Марк Цукерберг беше обвинет за нарушување на безбедноста, кршење на авторски права, нарушување на приватноста и се соочи со протерување. но на крајот казната беше укината.

Следниот семестар, на 4 февруари 2004 година, Марк Цукерберг одлучи да го започне Фејсбук, кој првично се користеше како thefacebook.com. Шест дена по лансирањето на страницата, Закерберг беше обвинет дека намерно измамил тројца постари студенти од Харвард да им веруваат додека градел социјална мрежа наречена HarvardConnection.com, сето тоа со порамнување на акции од 1,2 милиони (вредно 300 милиони долари кога Facebook излезе на берза).

Фејсбук официјално беше лансиран во 2005 година, тогаш зборот „Фејсбук“ беше официјално отстранет и името „Фејсбук“ остана како што е денес.

Што е Фејсбук Која е функцијата? Упатство за употреба за почетници
извор

Историја на развој
- 2004: Лансирање на производ за студенти од Харвард.

- 2006 - 2008: Развој на рекламниот сегмент и комплетирање на страницата за личен профил.

- Година 2010: Изработка на фан страна.

- 2011: Започна интерфејсот за временска линија.

- 2012: Преземање на Инстаграм и котација на берзата.

- Година 2013: Подобрување и проширување на функцијата за пребарување Graph Search (семантички пребарувач).

- 2014: Стекнување на WhatsApp за да се натпреварува на пазарот на апликации за разговор и исто така купување на Oculus (марка специјализирана за производство на слушалки за виртуелна реалност) за развој на 3D, VR симулатори итн.

- 2015: Додајте функција за продавница на фан страната и достигнете 1 милијарда активни корисници дневно.

- 2016: Лансирање на апликација за месинџер и страница за е-трговија на некои клучни пазари.

 

3. Основен кориснички прирачник на Фејсбук

- Регистрирајте се и најавете се со вашата сметка на Facebook

За да можете да ги користите функциите на Facebook, прво мора да се регистрирате за да креирате сопствена сметка.

Погледнете повеќе Како да ја видите сликата на профилот на Инстаграм: Инста зум

- Главниот интерфејс на Фејсбук на телефонот

Главниот интерфејс на Фејсбук на телефонот

Во моментов, главниот интерфејс на Facebook им ги нуди на корисниците следните функции:

(1) Лента за пребарување: Се користи за наоѓање какви било информации, вклучувајќи фотографии, објави, луѓе, групи, апликации, ...

(2) Messenger: област за пораки на Фејсбук што ви овозможува да примате и да одговарате на пораки, повици, ... од други.

(3) News Feed: Содржи објави од пријатели и сајтови за вести.

(4) Личен профил: Ваша лична страница, вклучувајќи ги вашите лични информации и написите што сте ги објавиле.

(5) Вашата група: објави кои припаѓаат на групи на кои сте се придружиле.

(6) Функција за запознавање: Овозможува поврзување, запознавање и онлајн запознавање.

(7) Известувања: Содржи нови известувања.

(8) Мени: Содржи опции за поврзани услуги и поставки за вашата лична сметка.

- Како да објавувате, ажурирате статус (статус)

На главниот интерфејс на Facebook, кликнете на ставката Што мислите? Овде можете да го ажурирате статусот, да споделувате фотографија / видео, видео во живо, да се пријавите, ...

Откако ќе ја внесете содржината, сè што треба да направите е да притиснете на објавата за да ја споделите со сите.

Како да објавувате, ажурирате статус (статус)

- Како да пристапите до личната страница

Постојат многу начини за пристап до вашиот профил, но наједноставниот метод е:

Кликнете на иконата за личниот профил во лентата со алатки на дното на главниот екран или на Мени (икона со 3 линии)> Прикажи профил.

Како да пристапите до личната страница

Видете повеќе: [Видео] Како целосно да го оневозможите статусот на Интернет на Фејсбук, актуелно

- Како да испраќате пораки до други

Facebook разви посебна апликација наречена Messenger за да им помогне на корисниците да разменуваат пораки на телефони. Значи, прво треба да ја преземете оваа апликација.

Откако ќе заврши инсталацијата, кликнете на иконата Messenger на главниот интерфејс преку SMS за да пристапите до апликацијата, тука ќе се прикажат рамки за разговор со пријателите или можете да ја користите лентата за пребарување за да го пронајдете вашето име.

Како да испраќате пораки до други

4. Некои белешки за користење на Фејсбук

Благодарение на Facebook, можеме слободно да споделуваме, да комуницираме едни со други и да користиме други исклучително корисни функции. Сепак, Фејсбук не е секогаш позитивен, станува „контрапродуктивен“ доколку не ги знаеме следните информации:

- Вашите лични информации на Facebook може да ги собираат други за да ги користат за многу добри или лоши цели. Треба да го ограничите откривањето на важни информации за себе.

- Апликациите со кориснички интерактивни функции, апликациите за забава кои се повеќе се појавуваат на Facebook се исто така една од причините поради кои собирате информации. Избегнувајте апликации што бараат лозинка за најавување.

Што е Фејсбук Која е функцијата? Упатство за употреба за почетници
- Ако кликнете на некоја чудна врска, вашата сметка ќе биде преземена од измамници, а исто така ќе стане алатка за спамирање на спам врски за голем број други сметки, така што треба да бидете многу внимателни со линковите или датотеките горе. Фејсбук.

- За очекување е и блеф искажување лични ставови. Луѓето често велат „зборовите на ветрот летаат“, но за социјалните мрежи тоа не е точно, без оглед на вашите коментари на Фејсбук се снимени од нетизените, а понекогаш и импулсивни зборови. Гневот понекогаш знае да биде толку силен што не можете ни да го замислите!

Што е Фејсбук Која е функцијата? Кориснички водич за новороденче Погледнете повеќе Како да ја видите сликата на профилот на Инстаграм: instazoom