Si funksionon instagrami

Kështu funksionon algoritmi i Instagramit në vitin 2022

Në këtë artikull, GUDJOB sqaron pyetjet në lidhje me algoritmin e Instagram-it të tilla si "Si vendos Instagram se çfarë të më tregojë fillimisht?"; "Pse disa nga postimet e mia marrin më shumë shikime se të tjerët?"

Çfarë është "Algoritmi"?

Kur u lançua për herë të parë në 2010, Instagram ishte një rrymë e vetme fotosh në rend kronologjik. Por kur më shumë njerëz bashkohen dhe më shumë njerëz ndahen, shumica e njerëzve nuk do të jenë në gjendje të shohin gjithçka, e lëre më të gjitha postimet që u interesojnë. Deri në vitin 2016, njerëzve u mungonin 70% e totalit të postimeve të tyre në burim, duke përfshirë gati gjysmën e postimeve nga marrëdhëniet e tyre të ngushta. Kështu Instagram zhvilloi dhe lançoi një burim që rendit postimet bazuar në atë që u intereson më shumë përdoruesve.

Çdo pjesë e aplikacionit - Feed, Explore, Reels - përdor algoritmin e vet që është përshtatur për mënyrën se si e përdorin përdoruesit. Njerëzit priren të kërkojnë miqtë e tyre më të mirë në Story, por ata duan të zbulojnë diçka krejtësisht të re në Explore. Instagram i rendit gjërat ndryshe në pjesë të ndryshme të aplikacionit në varësi të mënyrës se si njerëzit i përdorin ato.

Si i klasifikon Instagram "fed" dhe "story"

Me kalimin e viteve, Instagram ka zbuluar se burimet dhe tregimet janë vendet ku njerëzit duan të shohin përmbajtje nga miqtë, familja dhe njerëzit më të afërt me ta. Ashtu si me çdo algoritëm të renditjes, mënyra se si funksionon mund të ndahet në hapa.

si funksionon instagrami
 

 

Filloni duke kuptuar se çfarë do të shfaqet së pari. Me prurje dhe tregime, kjo është relativisht e lehtë; Këto janë postimet e fundit të ndara nga dikush që ndjek

Më pas, Instagram mbledh sinjalet e përdoruesve për të bërë parashikime. Këto sinjale përfshijnë gjithçka që nga momenti kur ndani një postim, nëpërmjet telefonit ose internetit, deri te sa shpesh ju pëlqejnë videot, etj. Sinjalet më të rëndësishme për furnizimet dhe historitë janë:

 • Postoni informacione. Këto janë sinjale të popullaritetit të një postimi, duke përfshirë: sa njerëz e kanë pëlqyer, përmbajtje specifike, kur është postuar, kohëzgjatja (nëse është një video) dhe vendndodhja (nëse ka) është bashkangjitur tashmë.
 • Informacion në lidhje me personin që ka postuar. Kjo e ndihmon Instagramin të dijë se sa interesant mund të jetë personi për ju dhe jep sinjale se sa herë njerëzit kanë ndërvepruar me atë person në javët e fundit.
 • Aktiviteti juaj. Kjo e ndihmon Instagramin të kuptojë se çfarë mund të të interesojë dhe përfshin sinjale si numri i postimeve që të pëlqejnë.
 • Historia e ndërveprimeve tuaja me dikë. Kjo tregon Instagram se sa jeni të interesuar në përgjithësi të shihni postime nga një person i caktuar. Një shembull është nëse po komentoni postimet e njëri-tjetrit.

Nga atje, Instagram bën një sërë parashikimesh. Në burim janë pesë ndërveprimet që Instagram i shikon më nga afër: gjasat për të shpenzuar disa sekonda në një postim, për të komentuar, për ta pëlqyer, për ta ruajtur dhe për të shtypur foton e profilit. Sa më shumë të ngjarë të keni një veprim dhe sa më shumë Instagram ta vlerësojë atë veprim, aq më i lartë do të shfaqet postimi. Instagram shton dhe heq sinjale dhe parashikime me kalimin e kohës për të përmirësuar shfaqjen e asaj që është e rëndësishme për përdoruesit.

si funksionon instagrami
Instagram ka dashur gjithmonë t'i lejojë njerëzit të shprehen, por kur dikush poston përmbajtje që kërcënon sigurinë e të tjerëve, ata ndërhyjnë. Instagram ka "udhëzimet e komunitetit" që zbatohen jo vetëm për burimet dhe historitë, por për të gjithë aplikacionin. Shumica e këtyre rregullave janë krijuar për t'i mbajtur të gjithë të sigurt. Nëse postoni diçka që shkel Udhëzimet e Komunitetit, Instagram do ta heqë atë. Nëse kjo ndodh më shumë se një herë, aplikacioni mund t'ju ndalojë të ndani dhe përfundimisht të bllokojë llogarinë tuaj.

Një rast tjetër i rëndësishëm për t'u përmendur është keqinformimi. Nëse një përdorues poston diçka që një kontrollues i fakteve të jashtme thotë se është keqinformim, Instagram nuk do ta heqë atë, por postimi do të raportohet dhe shfaqet në burimet dhe historitë më poshtë. Nëse keni postuar dezinformata disa herë, Instagram mund ta bëjë të vështirë gjetjen e të gjithë përmbajtjes suaj.

Si e klasifikon Instagrami "Eksplore"

Explore është krijuar për të ndihmuar përdoruesit të zbulojnë gjëra të reja - fotografi dhe video që Instagram beson se përshtaten me personalitetin dhe interesat e tyre.

Mënyra më e mirë për të parashikuar interesin e një përdoruesi për diçka është të parashikoni se sa ka gjasa që ata të bëjnë diçka në një postim. Veprimet më të rëndësishme që Instagram parashikon në Explore përfshijnë pëlqimet, ruajtjen dhe shpërndarjet. Sinjalet më të rëndësishme të konsideruara në rend paraprak janë:

 • Postoni informacione. Kjo është ajo ku Instagram shikon popullaritetin e një postimi, duke përfshirë sinjalet se sa dhe sa shpejt njerëzit e tjerë pëlqejnë, komentojnë, ndajnë dhe ruajnë një postim. Këto sugjerime janë më të rëndësishme në Explore sesa në Feed ose Story.
 • Historia juaj e ndërveprimit me personin që ka postuar. Me shumë mundësi, postimi është shpërndarë nga dikush për të cilin nuk keni dëgjuar kurrë, por nëse keni bashkëvepruar me ta, kjo i tregon Instagramit se mund të jeni të interesuar për atë që ata kanë ndarë.
 • Aktiviteti juaj. Këto janë sinjale të tilla si postimet që ju kanë pëlqyer, ruajtur ose komentuar dhe si keni ndërvepruar me postimet në "Eksploro" në të kaluarën.
 • Informacion në lidhje me personin që ka postuar. Këto janë sinjale të numrit të rasteve kur njerëzit kanë ndërvepruar me atë person në javët e fundit për të gjetur përmbajtje tërheqëse nga një shumëllojshmëri e gjerë njerëzish.

Përveç udhëzimeve të komunitetit, Instagram ka rregulla për rekomandimin e vendeve si Explore. Ata e quajnë këtë "Udhëzimet e Referimit". Kjo përfshin gjëra të tilla si shmangia e postimeve potencialisht ofenduese ose të ndjeshme.

Si i klasifikon Instagrami "Rrotullat"

Rrotullat janë krijuar për të argëtuar përdoruesit. Ashtu si me Explore, shumë nga ato që shihni vijnë nga llogaritë që nuk i ndiqni. Pra, Instagram zbaton një proces shumë të ngjashëm.

si funksionon instagrami
Sidoqoftë, në Reels, Instagram është veçanërisht i përqendruar në atë që mund t'i argëtojë përdoruesit. Parashikimet kryesore të bëra nga ky aplikacion janë gjasat që një përdorues të ndalojë së shikuari një rrotull, të thotë se është interesante ose qesharake dhe të vizitojë faqen audio (një përfaqësues që tregon nëse mund të transmetoheni). Rolling.) Sinjalet kryesore janë:

 • Aktiviteti juaj. Instagram shikon gjëra të tilla si bobinat që ju pëlqejnë, që keni komentuar dhe me të cilat keni bashkëvepruar kohët e fundit. Këto sinjale ndihmojnë Instagramin të kuptojë se çfarë përmbajtje mund të jetë e rëndësishme për ju.
 • Historia juaj e ndërveprimit me personin që ka postuar. Ashtu si në Explore, është e mundur që video të jetë krijuar nga dikush që nuk e keni takuar kurrë, por pasi të keni ndërvepruar me të, kjo tregon se mund të jeni të interesuar për atë që ata po ndajnë.
 • Informacion mbi rolet. Këto janë sinjale për përmbajtjen e videos, p.sh. B. pjesa audio, të kuptuarit e videos me bazë piksel dhe me ekran të plotë dhe popullariteti.
 • Informacion në lidhje me personin që ka postuar. Instagram shikon popullaritetin për të gjetur përmbajtje tërheqëse nga një shumëllojshmëri e gjerë njerëzish dhe për t'i lejuar njerëzit të gjejnë audiencën e tyre.

Të njëjtat "udhëzime të rekomanduara" vlejnë për rolet.

Si mund të ndikoni në atë që shihni?

Mënyra se si e përdorni Instagramin ka një ndikim të madh në atë që shihni dhe çfarë jo. Ato ndihmojnë në përmirësimin e përvojës thjesht duke ndërvepruar me postimet që ju pëlqejnë, por ka disa gjëra më të dukshme që mund të bëni për të ndikuar në atë që shihni.

 • Zgjidhni miqtë tuaj më të mirë. Ju mund të zgjidhni miqtë tuaj të ngushtë për historinë. Në këtë mënyrë, ju mund të ndani vetëm me njerëzit që janë më të afërt me ju, por Instagram do t'u japë përparësi atyre miqve si në burim ashtu edhe në histori.
 • Injoroni njerëzit që nuk ju interesojnë. Mund ta fshehësh llogarinë tënde nëse nuk dëshiron më të shohësh se çfarë ndajnë ata, por mos ngurroni të mos i ndiqni më. Në këtë mënyrë, njerëzit nuk do ta dinë që ju po i fshehni.
 • Shënoni postimet e sugjeruara si "Nuk jam i interesuar". Sa herë që shihni një sugjerim, qoftë në "Eksploro" ose në furnizim, mund të tregoni se "nuk jeni të interesuar" për atë postim. Instagram nuk do t'ju tregojë rekomandime të ngjashme në të ardhmen.

Instagram krijoi më shumë veçori që përdoruesit të përjetojnë. Njoftimi i këtyre algoritmeve po ndihmon gjithashtu krijuesit e përmbajtjes dhe tregtarët të zhvillojnë një strategji gjithëpërfshirëse marketingu për kanalin e tyre në Instagram. Shpresojmë që me këtë informacion të mund të optimizoni në mënyrë proaktive kanalin tuaj në Instagram për t'u bërë më efektiv.